Hiidet elävät tavallisesti pienissä laumoissa ikimetsissä ja niitä on jäljellä enää melko vähän. Täysikasvuinen hiisi on tavallisesti 2 - 2,5 metriä pitkiä (naaraat ovat koiraita lyhyempiä ja hentoisempia) ja niitä peittää harmaa karvapeite. Hiidet ovat sekasyöjiä, ja niille kelpaa niin liha, marjat kuin pahan päivän yllättäessä kasvit ja juuret.

Hiittä voi uhata ainoastaan toinen hiisi, inoroki tai joukko hyvin aseistautuneita ihmisiä. Hiiden nahka on paksua kuin nahkahaarniska, eikä perinteinen jousipyssymalli sitä vastaan tehoa (suosittelemme varsijousta, Toim. Huom.). Inorokit ja hiidet kohtaavat toisensa melko harvoin ja tällöin taistosta on tuleva perin tasaväkinen.

Hiidet ovat kuitenkin hitaita lisääntymään, joten niiden määrä pysyy luonnostaan alhaisena. Ne synnyttävät yhden poikasen kerrallaan ja poikanen on hyvin pitkään emosta riippuvainen. Yksi hiisi tuottaa keskimäärin 3 poikasta elämänsä aikana.

Hiisi ei ole erityisen tehokas saalistaja, mutta kun se äkkää saaliin, ei saaliilla juuri ole toivoa. Hiiden suurin ongelma on sen matalalla tasolla oleva aistitoiminta. Se ei erota värejä ja sen näkökyky on lähes olematon. Sen hajuaisti on ihmisen tasolla, ja ihmisten parissa elää uskomus siitä, että sillä on yliluonnollisen tarkka kuulo. Kuulo onkin ehdottomasti hiiden vahvin aisti, mutta ei sitäkään yliluonnolliseksi voine kutsua. Näin ollen myös hiisien reviirillä elävillä saaliseläimillä on mahdollisuus selviytyä ja tieteilijämme ovat huomioineet, että hiisien lähialueiden eläimistö on jalostunut äärimmäisen hiljaiseksi ja huomiota herättämättömäksi.

Hiisiä myös yleisesti pidetään tyhminä kuin talonpojan saappaat, mutta itse asiassa ne ovat älykkäämpiä kuin useimmat muut metsien lajit. Niillä on selkeästi isommat aivot kuin useimmilla muilla olennoilla - vain inorokien ja ihmisten aivot ovat suhteessa kehoon isommat. Hiisi kykenee käyttämään alkeellisia työkaluja ja se kulkee pystyasennossa. Pystyssä kulkeminen jättää kädet vapaiksi työkaluille ja kuten tiedämme, on vain ajan kysymys ennen kuin kävelemään oppinut kädellinen oppii myös puhumaan ja suorittamaan korkeampia tiedollisia toimintoja. Aikaa hiisillä tosin ei välttämättä ole, sillä ihmisten levittäytyessä niiden metsiin, hiisiä metsästetään yhä raivokkaammin ja ne saattavat kuolla sukupuuttoon jo seuraavien satojen vuosien aikana.

(Ok, ei tämä voisi olla lainaus mistään esim. Verinin kirjasta, sillä varsinkin viimeinen kappale sisältä tietämystä, jota tuon maailman ihmisillä ei ainakaan tuossa vaiheessa vielä ollut. Mutta otsikko tuntui niin hauskalta ajatukselta, että pakko se oli jättää tuollaiseksi.)